Belkıs Çakır

Belkıs Çakır, 1975 yılında Ankara’da doğdu. Babası Kamber Çakır, Sivas’ın Şarkışla ilçesi Kavak köyünde, annesi Makbule Çakır ise Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Kale köyünde dünyaya gelmişti. 1972 yılında evlenip Ankara’da yaşamaya başladılar. Kamber Çakır, Yapı Kredi Bankası’ndan emekli olduktan sonra Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği’nde yönetici ve sanat yönetmeni olarak görev yapmaya başladı. Makbule Çakır ise ev hanımıydı. Tuncer, Belkıs ve Yücel adlı üç çocukları vardı. 

Belkıs Çakır, ilkokulu Çankaya Kıbrıs Bayraktar İlkokulu’nda, ortaokulu ise Gazi Osman Paşa Ortaokulu’nda okudu. Mimar Kemal Lisesi’nden mezun olan Belkıs, lise yıllarından itibaren edebiyat, şiir ve müzik sanatlarıyla ilgiliydi. Muzaffer İzgü ve Vecihi Timuroğlu’nun eserleri başucu kitaplarıydı. Hasan Hüseyin Korkmazgil ve Ahmed Arif’in şiirlerini ise dilinden düşürmezdi. Müzik ise Belkıs’ın bizzat icra ettiği sanat dalıydı. Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği bünyesinde kurulan Güne Umut adlı müzik grubunun solistiydi. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz Sait Metin’le birlikte 1993 yılının Şubat ayında Hasan Hüseyin Korkmazgil Anma Töreni’nde ve Nisan ayında düzenlenen İstanbul Gecesi’nde sahne aldı. Sait bağlama çaldı, Belkıs ise türkü söyledi. Ayrıca derneğe bağlı semah ekibine de üyeydi. Temmuz ayında Sivas’ta düzenlenecek 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri için semah provaları yapıyordu. Aynı yıl üniversite sınavına da yeniden hazırlanıyordu. O yaz üniversite sınavına ikinci kez girdi. Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü’nü kazandığını ise öğrenemedi.   

1993 Sivas:

Belkıs Çakır, 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne abisi Tuncer Çakır’la birlikte semah dönmek için gitti. İki kardeş aynı zamanda kitap standında görevliydi. Babası Kamber Çakır ise dernek yöneticisi olarak katılıyordu. 30 Haziran akşamı iki otobüs Ankara’nın Dikmen semtinden Sivas’a doğru yola çıktı. Kamber Çakır, şenliğe katılacak misafirlerin ve dernek yöneticilerinin olduğu otobüste; Belkıs ve Tuncer ise semahçı, tiyatrocu ve stant görevlisi arkadaşlarının yer aldığı otobüsteydi. 

1 Temmuz Perşembe günü şenlik programı kapsamında etkinlikler başladı. Belkıs ve Tuncer, Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninden sonra Buruciye Medresesi’nin bahçesinde kitap standını açtılar. Akşam saatlerinde de 4 Eylül Kapalı Spor Salonu’nda Halk Gecesi etkinliği gerçekleşti. İki kardeş semah topluluğundaki arkadaşlarıyla yaklaşık dört bin izleyicinin karşısında semah döndü. İzleyiciler arasında Kamber Çakır da vardı.

2 Temmuz Cuma günü ise şenlik programının Sivas Merkez’deki ikinci günü başladı. Belkıs, Buruciye Medresesi’ndeki kitap standındaydı. Öğle saatlerinde de arkadaşlarıyla birlikte Sivas Lokantası’na geçti. Cuma namazından çıkan saldırganlar sloganlar eşliğinde Sivas Lokantası’nın önünden geçerek Valilik binasına doğru yürümeye başladı. Ardından Kültür Merkezi’ne doğru yöneldiler. Belkıs, semahçı ve stant görevlisi arkadaşlarıyla daha güvenli olacağı varsayımıyla Madımak Oteli’ne geçti. Babası Kamber Çakır otelde, abisi Tuncer Çakır ise o esnada Kültür Merkezi’ndeydi. Otel kısa bir süre sonra sayıları on binleri bulan saldırganlar tarafından kuşatıldı. Akşam saatlerinde de ateşe verildi.

Belkıs Çakır (18), 6 Temmuz günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kamber Çakır ise otelden yaralı olarak kurtuldu.