Asuman Sivri, 1977 yılında Ankara’da doğdu. Asuman’ın ailesi Çorum’dan Ankara’nın Mamak ilçesine 1969 yılında göç etmişti. Baba Ahmet Sivri tüp dolumu yapan bir firmada işçi, anne Yeter Sivri ise ev hanımıydı. Mamak’ta iki odalı bir gecekonduda yaşıyorlardı. Yalçın, Yasemin ve Asuman adlı üç çocukları oldu. Daha sonra Ankara’nın Dikmen semtine taşındılar.
Asuman Sivri, ilkokul eğitiminin ilk iki yılını Mamak Derbent İlkokulu’nda, kalan yıllarını da Sokullu Mehmet Paşa İlkokulu’nda okudu. Daha sonra Sokullu Mehmet Paşa Lisesi’ne başlayan Asuman’ın hayali üniversitede İngilizce bölümünü okumaktı. Dile yatkınlığı vardı, yaşıtlarına göre iyi İngilizce konuşabiliyordu. Ayrıca müzik sanatıyla da ilgiliydi. Amatör olarak saz çalıyordu.
1991 yılının ortalarında ablası Yasemin’le birlikte Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği’nin kültürel etkinliklerine katılmaya başladı. İki kardeş bir düğün töreninde semah ekibinin gösterisini izlemiş ve çok etkilenmişlerdi. Kısa bir süre sonra da derneğe bağlı semah topluluğuna dâhil oldular. Dernek tarafından düzenlenen birçok etkinlikte semah döndüler. 1992 yılının Haziran ayında Banaz’da düzenlenen 3. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne de katıldılar. Banaz’da düzenlenen etkinlik dönüşünde eski semah hocasının yerine henüz 16 yaşında olan Asuman geçti. Üç grupta yaklaşık 100’e yakın kişiyi eğitiyordu. İyi bir öğreticiydi. Çalışkan ve disiplinliydi. Ayrıca semah figürleri üzerine okumalar yapmaya da başlamıştı. İlhan Cem Erseven’in danışmanlığında semah figürlerinin yöresel farkları üzerine bir çalışma yapmaya hazırlanıyordu. Bu amaçla Türkiye’nin birçok yöresinde sergilenen semah figürlerini video kayıt altına alacaklardı.
1993 yılında da dernek tarafından düzenlenen etkinliklerde görev almaya devam etti. Asuman, semah ekibini eğitiyordu. Ablası Yasemin ise semah ekibinde yer almanın yanı sıra derneğin kütüphane sorumlusu da olmuştu. Haziran ayında da Hollanda vatandaşı Carina Thuijs adlı kültürel antropoloji öğrencisiyle tanıştılar. Carina, Hollanda’da sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan kuzenlerinin yönlendirmesiyle Asuman ve Yasemin’in amcalarının evinde misafir olarak kalıyordu. “Türk Kadınlarının Sosyal Ağları ve Kendi Aralarındaki Hiyerarşik İlişki” konulu bir araştırma tezi için Çorum’un Mollahasan köyünde saha çalışması yapacaktı. Yasemin ve Asuman’la kısa sürede çok yakın arkadaş oldu. İki kardeş ise o sıralar Temmuz ayında Sivas’ta düzenlenecek 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’nin hazırlıklarına başlamışlardı. Carina da dernekteki semah provalarını izlemeye başladı. Dernekteki birçok insanla arkadaş oldu. Sivas’ta düzenlenecek şenliğe onlarla beraber katılmaya karar verdi.
Sivas 1993:
Asuman Sivri, 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne semah hocası olarak katıldı. Ablası Yasemin Sivri ve Carina Thuijs ile birlikte 30 Haziran akşamı semahçı, tiyatrocu ve stant görevlilerinin yer aldığı otobüsle Ankara’dan Sivas’a doğru yola çıktı.
1 Temmuz Perşembe günü şenlik programı kapsamında etkinlikler başladı. Kültür Merkezi’nde açılış töreni yapıldı. Asuman, hocalığını yaptığı semah ekibiyle semah döndü. Akşam saatlerinde de 4 Eylül Kapalı Spor Salonu’nda Halk Gecesi etkinliği gerçekleşti. Asuman, semah topluluğundaki arkadaşlarıyla yaklaşık dört bin izleyicinin karşısında bir kez daha semah döndü. İzleyiciler arasında ablası Yasemin de vardı.
2 Temmuz Cuma günü ise şenlik programının Sivas Merkez’deki ikinci etabı başladı. Sivas Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te Arif Sağ dinletisi yapılacaktı; fakat öğle saatlerinde olaylar başladı. Cuma namazından çıkan saldırganlar sloganlar eşliğinde Valilik binasına doğru yürüyüşe geçti. Asuman, Yasemin ve Carina, semahçı ve tiyatrocu arkadaşlarıyla birlikte daha güvenli olacağı varsayımıyla Madımak Oteli’ne girdiler. Otel kısa bir süre sonra sayıları on binleri bulan saldırganlar tarafından kuşatıldı. Akşam saatlerinde de ateşe verildi.
Asuman Sivri (16), 6 Temmuz günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.