PIR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Madde 1- Kuruluşu:
A- “Pir Sultan Abdal Kültür Derneği” adı ile bir dernek kurulmuştur.
B-Derneğin Genel Merkezi Ankara’dadır.
C- Dernek gerekli gördüğü yerleşim birimlerinde yetkili makamlardan izin almak şartıyla yurt dışında da şube açabilir.
D- Derneğin amblemi, yazışmalarda; beyaz zemin üzerine, kırmızı renkte, elinde sazı ile Pir Sultan Abdal’ın siluetidir. Flama, bayrak ve tabelalarda sarı zemin üzerine, kırmızı renkte, elinde sazı ile Pir Sultan Abdal’ın siluetidir.
Madde 2- Derneğin Amacı:
Pir Sultan Abdal’ın yaşamı ve felsefesi doğrultusunda sosyal, kültürel çalışmalar yapmak, başta Anadolu Alevi kültürü inanç öğreti olmak üzere, tüm kültürleri yaşatmak, geliştirmek ve yaymanın yanı sıra demokrasi, laiklik, hukuk devleti, insan hakları, gibi değerlere sahip çıkmaktır.
Madde 3- Derneğin Yapacağı İşler:
A- Amacı doğrultusunda, konferans, seminer, panel, sempozyum, semah, müzik, saz, tiyatro, halk
oyunları, eğitim ile ilgili çalışmalar, araştırma ve her türlü gezi toplantı, temsil sergi, fuar, festival gibi diğer gösteri ve etkinlikleri düzenler, yapar, yaptırır. Ayrıca amacı doğrultusunda yayınlar yapar, yarışmalar düzenler ve ödüller verir.
B- Pir Sultan Abdal Bilim ve Sanat Enstitüsü kurarak Pir Sultan Abdal ve onunla ilgili yapılan araştırma ve eserleri dünyaya ve kamuoyuna tanıtıp yayar.
C- Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı yer olan Banaz köyünde ve diğer yerlerde kültür etkinlikleri ve
anma toplantıları düzenler, buna alt yapı oluşturur. Banaz köyünde bir Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi yapımı için çalışır. Banaz köyünde bulunan Pir Sultan Abdal anıtının bakım ve çevre düzenini yaptırır, korunması için çalışır.
D- Çalışmaları ırk, dil, inanç, cinsiyet ve siyasal görüş ayırımı gözetmeden sürdürür.
E- Amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapar. Üst kuruluşlar oluşturulmasına çalışır, öncülük eder.
F- Üyelerin sportif ve çevre korumacı çalışmalar yapmasını sağlar, lokaller açar.
G- Amacı doğrultusunda çalışmalar yapabilmek için üyeleri dışında ve üyelerinden çeşitli komisyonlar oluşturur.
H- İhtiyaç sahibi üyelere maddi yardımda bulunur. Başarılı ve yardım gereksinimi olan gençlere burs verir.
İ- Dernek amaçları doğrultusunda taşınır ve taşınmaz mal alır, satar, kiralar ve kiraya verir. Bu
malların üzerinde her türlü hakları koydurtup, işletebilir ve inşaat yaptırır.
J- Amaçlarını gerçekleştirmek için yardım sandığı ve vakıf kurar, kurulmuş olanlara üye olur, gerekirse ayrılır. Ancak hâsıl olan kar payından üyelerine pay dağıtmaz, elde edilen kar tüzük amaçlarına uygun olarak kullanılır.
K-Yardım toplama yasası ve ilgili yasal düzenlemelerin hükümleriyle bu tüzüğe uygun olarak yardım, bağış alır, verir ve şartlı, şartsız vasiyetleri kabul eder.
L-Cem ve Kültür Evleri ile Kültür Merkezleri açar, açtırtır ve inşa eder.
M- Dernek Genel Merkezi ve şubelerinde ihtiyaç duydukları sayıda personel istihdam edebilirler.
N- 2. Maddede belirtilen amacını gerçekleştirmek için diğer dernekler ve kurumlarla birlikte konfederasyon kurar, kurulu federasyonlara üye olur.
O- Afet, savaş ve olağan zamanlarda ihtiyacı bulunanlara gida, temizlik malzemesi, giyecek ve yakacak yardımında bulunmak üzere gida bankacılığı faaliyetlerinde bulunur.
Ö- Doğanın ekolojik dengesi ile tarih ve çevreyi korumak için bu doğrultuda platformlar oluşturmak, var olan platform ve oluşumlara katılmak.
P-2 Temmuz 1993’te Sivas Madimak otelinde yapılan katliamın ve benzer nitelikteki katliamların faillerinin bulunması, katliamların aydınlatılması için her türlü hukuki süreci harekete geçirmek, bu konularda açılmış davalara müdahil olmak ve bu katliamlara ilişkin davaların sonuçlarını her türlü platforma taşımak.
Madde 4- Dernek Üyeliği
A- Dernekler Yasasının öngördüğü koşulları taşıyan, derneğin amaç ve ilkelerini benimsemiş ve bu doğrultuda çalışmayı kabul etmiş 18 yaşını bitirmiş olan herkes derneğe üye olabilir.
B- 18 yaşından küçük olanlardan derneğin kültür ve sanat çalışmalarını izlemek ve katılmak isteyenler; ebeveyni (Ana, Baba ya da yasal temsilcilerinin) yazılı iznini alarak ve dernek yönetiminin oluru ile katılabilir.
C-Dernekten çıkan veya çıkarılan üye şubelerin üye kayıt defterinden silinir.
Madde 5- Derneğe Üye Olma:
Derneğe üye olmak isteyenler, bulunduğu ikametgahına en yakın şubeye veya Genel Merkeze başvurur ve iki üyenin önerisi ile giriş bildirimi doldurulur. Şube yönetim kurulları bu başvuruları 10 gün içinde, görüşleri ile birlikte Dernek Genel Yönetim Kuruluna bildirir. Üye başvuruları, Dernek Genel Merkez Yönetim Kurulunun görüşünün alınmasından sonra ve üyenin başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde Şube Yönetim Kurulunca onaylandıktan sonra, üye, seçme ve şeçilme hakkını kazanmış olur. Şube Yönetim Kurulu, üyelik formunun onaylı bir nüshasını Genel Merkeze gönderir. Şube Genel Kurullarına 30 (otuz) gün kala üyelik için başvuranların, şube Genel Kurullarından sonra üyelikleri işleme konur.
Madde 6- Üyenin Hak ve Görevleri:
Üye Derneğin amaçlarına, tüzüğüne, yönetmeliklere uygun olarak davranmakla yükümlüdür. Dernek üyelerinin seçme ve seçilme hakları vardır. Giriş üyelik ödentisi 60.-TL Üyelik ödentisi ise yıllık 60.- TL’dir.
Madde 7- Üyelikten Çıkma:
Her üye ayrılma isteğini yazılı olarak bağlı bulunduğu şubeye bildirmek koşuluyla dernekten Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır.
Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan bikirmiş borçlarını sona erdirmez.
Üyelikten ayrıldıktan sonra derneğe tekrar üye olmak istediğinde, eski borçları tahsil edilir.
Madde 8- Üyelikten Çıkarma:
9.Maddedeki şartlardan biri oluştuğunda, şube yönetimi üyenin savunmasını aldıktan sonra, kendi görüşünü de ekleyerek Genel Merkeze gönderir. Genel Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulunun görüşünü de alarak üyelikten çıkarılıp, çıkarılmayacağına karar verir. GYK Kararları ilgili üyeye tebliğ edilir.
Çıkarılan üyelerin ilk Genel Merkez Genel Kurulunda itiraz etme
Madde 9- Üyelikten Çıkarılma Nedenleri:
a) Üyenin dernek amacına aykırı söz ve davranışlarda bulunması,
b) Dernek çalışmalarını her ne şekilde olursa olsun aksatması,
c) Dernek Kurullarında hakkını arama yolunu hiçe sayan, dernek tüzel kişiliği ve yöneticileri aleyhine basın ve görsel yayın organlarında ya da internet ortamında demeç vermesi,
d) Yazılı ikaza rağmen üyelik aidatını 30 (otuz) gün içerisinde ödememek,
e) Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak,
f) Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak.
Madde 10- Üyeliğin Düşmesi:
Aşağıdaki hallerde ilgili şubenin bilgi vermesi ile üyelik, Genel Yönetim Kurulunca düşürülür.
Düşürülmesinin işlenmesi için ilgili şubeye bilgi verilir.
a) Üyenin ölmesi,
b) Üyeliğe ilişkin yasal engellerin doğması veya üyeliğe ilişkin koşulların yitirilmesi,
c) Üyelik ödentisinin tebligata rağmen 30 gün içerisinde ödenmemesi.
Madde 11- Derneğin Merkez Organları:
a) Merkez Genel Kurulu
b) Genel Yönetim Kurulu
e) Denetleme Kurulu
d) Disiplin Kurulu
Madde 12- Merkez Genel Kurulu: Merkez Genel Kurulu, derneğin en yetkili organıdır. Doğal ve seçilmiş delegelerle toplanır.
a) Doğal delegeler;
Genel Yönetim Kurulu
Denetleme Kurulu
Disiplin Kurulu asıl üyeleri,
Şube yönetim kurulu başkanları, Merkez Genel Kurulunun doğal delegeleridir.
b) Seçilmiş delegeler;
Şubenin Genel Kurulunda 50 üye için 1 delege seçilir. Genel Kurul delegesi olarak hesaplanır.
Madde 13- Merkez Genel Kurulunun Görev ve Yetkileri:
a) Genel Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurullarını ve Federasyon delegelerini seçmek,
b) Dernek tüzüğünü değiştirmek,
c) Genel Kurulca seçilen organların raporlarını incelemek, bu kurulları aklamak, değiştirerek kabul etmek ya da haklarında dava açmaya yetki vermek, yeni dönemin çalışma programını saptamak.
d) Yönetim Kurulunca hazırlanacak bütçeyi görüşüp aynen veya değiştirerek kabul etmek.
e) Derneğe gerekli taşınmaz ve taşınır malların satın alınması, satılması, ayni hakların kurulması ve kaldırılması, bağışlanması veya devredilmesi kiralanması hususlarında Genel Yönetim Kuruluna yetki vermek.
f) Dernekten çıkarılan üyelerin itirazını incelemek ve karara bağlamak.
g) Dernekler yasası ve diğer ilgili mevzuatta Genel Kurulca yapılması belirtilen görevleri yerine getirmek ve görev ve yetkisine sahiptir.
h) Dernek şubelerinin açılması-kapanması ve şube kurucularına işlemlerin yürütülmesi konusunda görev ve yetki verilmesi hususunda Genel Yönetim Kurulu’na yetki verir.
i) Bütün uyarı ve çabalara karşın dernek ilke ve amaçları dışında faaliyette bulunmakta ısrar eden ve çalışmayan şube yönetimini görevden alır. Bunların yerine yedek yönetim kurulu üyeleri göreve çağırılır. Şube yönetim kuruluna, yedek üyelerin göreve gelmemesi veya yedek üyelerin bulunmaması halinde yerlerine atama yapar, atanan kurul 45 gün içinde şubeyi olağanüstü kongreye götürür. Kapama yetkisini Genel Yönetim Kurulu kanalı ile yürütür.
Madde 14- Genel Kurul Toplantıları:
1- Olağan Toplantı: Merkez Genel Kurulu olağan ve olağanüstü olmak üzere iki türlü toplanır. Olağan toplantılar üç yılda bir Nisan ayı içinde yapılır. Dernek organları 3 (üç) yıl için seçilir.
2- Olağanüstü toplantılar;
Genel Yönetim veya Denetleme Kurullarının gerekli gördüğü hallerde ya da delegelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine Genel Kurul olağanüstü toplanır. Denetleme Kurulu veya delegelerin beşte birinin yazılı isteğine rağmen Genel Kurul 30 gün içinde toplantıya çağrılmazsa dernekler yasasının ilgili hükümleri uygulanır.
Madde 15- Genel Kurullara Çağrı ve Yeri:
1- Toplantıya Çağrı:
Genel Yönetim Kurulu, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan delegelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılacak delegeleri en az 20 gün önceden askıya çıkarır. İtiraz süresi 3 gündür. Genel Merkez 2 gün içerisinde itirazları karara bağlar. 15 gün önceden ise günü, saati, yeri ve gündemi yerel bir gazetede ilan ederek genel kurulu toplantıya çağırır. Bu çağrıda çoğunluk saptanmaması nedeniyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı günü arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz. Toplantı çoğunluk sağlanamaması nedeni dışında geri bırakılırsa bu durum geri bırakma nedenleri de belirtmek suretiyle toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek delegelere duyurulur. Şube Genel Kurullarında, aynı çağrı ve yöntemler uygulanır.
2- Toplantı Yeri:
Merkez Genel Kurulu dernek merkezinin, Şube Genel Kurulu, şubenin bulunduğu yerlerde yapılır.
Madde 16- Toplantı Yeter Sayısı:
Genel Kurul dernek tüzüğüne göre kurula katılma hakkı bulunan delegelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır. Ancak Tüzük değişikliği ve Derneğin Feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek yönetim ve denetleme kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
Madde 17- Toplantının Yapılışı:
Demek Genel Kurul toplantıları ilanda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurula katılacak delegeler Genel Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. 16. maddede belirtilen tam sayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, yeteri sayıda başkan yardımcısı ve yazman seçilir. Toplantıyı Divan Heyeti yönetir. Toplantı sonunda tüm tutanaklar ve belgeler seçilen Yönetim Kurulu adına, Yönetim Kurulu başkanına verilir.
Madde 18- Toplantıda Görüşülecek Konular:
Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Madde 19- Genel Kurulda Oy Verme ve Karar Alma Usulü:
Genel Kurula ancak 12. maddede gösterilen delegeler katılabilir ve oy kullanabilir. Tüzük değişikliği ve fesih dışındaki kararlar katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Eşitlik halinde yeniden oylama yapılır. Dernek organlarının seçimi gizli oy, sürekli açık sayım ve döküm usulü ile yapılır.
Madde 20. Merkez Yürütme Kurulunun Oluşumu:
Genel Yönetim Kurulu 25 asıl, 25 yedek üyeden oluşur. Genel Kurulca üç yıl için seçilir. Merkez Yürütme Kurulunu, Genel Yönetim Kurulu kendi içinden seçerek oluşturur. Genel Yönetim Kurulu ayda bir olağan, ayrıca Merkez Yürütme Kurulu veya Genel Başkan ya da Genel Yönetim Kurulu üyelerinden 8’inin çağrısı üzerine olağan üstü olarak toplanır. Genel Yönetim Kurulu ilk toplantısında Genel Başkan, Genel Sekreter, Genel Başkan Yardımcısı, Genel Başkan yardımcısı, Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sayman, Basın-Yayın Sekreteri, Örgütlenme Sekreteri, Eğitim Sekreteri, Kültür ve Sanat Sekreteri, Halkla İlişkiler Sekreteri, Demokratik Kitle Örgütleri Sekreteri, Hukuk Sekreteri, Yol ve Erkan Kurulu Sekreteri, Kadın Örgütlenme Sekreteri, Gençlik Örgütlenme Sekreteri olmak üzere 16 kişilik Merkez yürütme Kurulunu seçer. Merkez yürütme Kurulu üyelerinin görev ve yetkileri bir yönetmelikle düzenlenir. Özürsüz olarak üst üste 3 toplantıya gelmeyen üye çekilmiş sayılır. Toplantı öncesinde veya bitiminde bir sonraki toplantı tarihi belirlenir.
Madde 21- Genel Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:
A) Derneğin amacının gerektirdiği çalışmaları yapmak, kararları almak ve bunları uygulamak,
B) Derneğin bütçesini uygulamak yeni bütçeyi tasarlamak ve kayıtları yürütmek,
C) Dernek Genel Kurulunu olağan ve olağanüstü toplantıya çağırmak,
D) Genel Kurul toplantılarının gündemini hazırlamak,
E) Dernek şubelerinin açılmasına-kapatılmasına karar vermek ve şube kurucularına yetki vermek.
F) Derneğin çalışmalarına ilişkin Genel Kurulda alınan kararları yürütmek,
G) Gerekli bulduğu konularda ve alanda komisyonlar, kurullar, komiteler kurmak ve kaldırmak, dernek işlerini yürütmek üzere demek üyelerinden bir veya birkaçına görev ve yetki vermek.
H) Derneğin iç işleyişine ve özellikle kuracağı komisyon, kurul ve komitelerin işleyişine ilişkin iç yönetmelikler hazırlamak ve yürürlüğe koymak,
I) Yasadan tüzükten, hazırlanacak iç-yönetmeliklerden ve Genel Kurul kararlarından doğan diğer her türlü çalışmaları yapmak,
J) Gerektiğinde yasa veya tüzük ile kendisine verilen yetkilerin bir bölümünü Merkez Kuruluna devretmek görev ve yetkilerine sahiptir.
K) Genel Yönetim Kurulu, Genel Kuruldan aldığı yetki ile; Bütün uyarı ve çabalara karşın dermek ilke ve amaçları dışında faaliyette bulunmakta ısrar eden ve çalışmayan şube yönetimini görevden alır. Bunların yerine, yedek yönetim kurulu üyeleri göreve çağrılır. Şube yönetim kurulunun, yedek üyelerin göreve gelmemesi veya yedek üyelerin bulunmaması halinde yerlerine arama yapar, atanan kurul 45 gün içinde şubeyi olağan üstü kongreye götürür. Kapama yetkisi de Genel Kuruludan alınan yetki ile Genel Yönetim Kuruluna aittir.
L) Genel Kurul kararı alan şubeler; Genel Kurul kararını ve üye listesini, Genel Kuruldan önce Genel Yönetim Kurulunun onayına sunar.
M) Genel Yönetim Kurulu, aynı il sınırları içerisinde, iki veya daha fazla şubenin olduğu illerde şube yöneticilerinden il eş güdümleri oluşturur. Genel Yönetim Kurulu coğrafi yakınlık bakımından birbirine yakın illerde ki GYK üyesi ve şube yöneticilerinden bölge eşgüdümleri oluşturur. Bölge eşgüdümlerine bölgelerin önerisi ve GYK’nın kararı ile seçilmişlerden Bölge Temsilcisi belirlenir. Bölge eşgüdümleri ve il eşgüdümlerinin görev ve yetkileri iç yönetmelikle belirlenir.
N) Genel Kuruldan aldığı yetki ile Derneğin amaçları doğrultusunda taşınmaz mal alır, satar, taşınmazlar üzerinde ayni haklar tesis eder veya kaldırır, kiralar kiraya verir. Bu Mallar üzerinde her türlü tasarrufta bulunur, işletir ve inşaat yapar-yaptırır. Bu yetki Genel Merkez Yönetim Kurulundan yetki almadan şube yönetim kurullarınca kullanılamaz.
O) Temsilcilik açma-kapama ve şubeler arası eşgüdümlere katılmak.
Madde 22- Merkez Yürütme Kurulu:
15 günde bir olağan ve Genel Başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplanır. Genel Yönetim Kurulu tarafından alınan kararları uygular. Verilen görevleri yapar ve devredilen yetkileri kullanır.
Madde 23- Genel Başkan’ın Görev ve Yetkileri:
a) Genel Başkan, Genel Yönetim Kurulu adına derneği temsil eder. Genel Yönetim Kuruluna ve Merkez Yürütme Kuruluna başkanlık eder, gerektiğinde dernek adına demeç verir. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır.
b) Çalışmalarından dolayı Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 24- Genel Sekreter’in Görev ve Yetkileri:
a) Genel Başkanın yokluğunda görev ve yetkilerini kullanır. Genel Sekreter, derneğin bütün işlerinin yürütülmesi ve eşgüdümünü sağlar.
b) GYK (Genel Yönetim Kurulu) ve MYK (Merkez Yürütme Kurulu) toplantı tutanaklarını yazar ve dernek organları arasında eşgüdümü, birlikte çalışmayı sağlar.
c) Örgüte ilişkin her türlü yazışmaları yapar veya yaptırır.
d) Yönetim kurulu gündemini hazırlar, kurula getirir, alınan kararları karar defterine işler. Her tür yazışmaların defter ve dosyalarını düzenler. Üye sicilleriyle derneğin bütün diğer evraklarını koruma altında bulundurur.
e) Sekreterliği olmayan komisyonlar Genel Sekretere bağlı olarak çalışır. Yönetim kurulu kararı ile komisyonlar başka sekreterliklere bağlanabilir. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır. Çalışmalarından dolayı Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 25-Genel Başkan yardımcısı’nın Görev ve Yetkileri:
Genel Başkan Yardımcı’sının görev ve yetkileri Genel Yönetim Kurulu tarafindan belirlenir.
Madde 26- Genel Başkan yardımcısı’nın Görev ve Yetkileri: Genel Başkan Yardımcı’sının görev ve yetkileri Genel Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Madde 27- Genel Başkan Yardımcısı’nın Görev ve Yetkileri:
Genel Başkan Yardımcı’sının görev ve yetkileri Genel Yönetim Kurulu tarafindan belirlenir.
Madde 28- Genel Sayman’ın Görev ve Yetkileri:
A. Genel Sayman, derneğin mali işlerini yürütür ve hesapların tutulmasını sağlar.
B. Muhasebe işleri ile ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikler gereğince çalışır. Dönem bütçesinin uygulanmasını sağlar.
C. Düzenleyeceği mali raporlar, gelir – gider tablosu ve mizanlan her ayın kuruluna sunar. sonunda yönetim
D. Vergi ve diğer ödemelerin zamanında yapılmasını sağlar.
E. Şubelerin zamanında katkı paylarını ve diğer gelirlerinden elde ettikleri Genel Merkez payının gönderilmesini sağlar ve harcamaların gözetimi ve denetimini yapar.
F. Derneğin mal ve varlığı ile ilgili belgeleri ve demirbaş kayıt listelerini tutar.
G. Derneğin hesaplarını her an iç ve dış denetimlere hazır bulundurur.
H. Derneğin taşınmaz mallarının sigortalanmasını gerçekleştirir.
İ. Tahsil tediye, mahsup vb. muhasebe işlemlerine ilişkin bilgileri ve yazışmaları başkanla birlikte imza eder. Başkanın yokluğunda yetkili yönetim kurulu üyesi ile imza işlerini yürütür.
J. Merkez Genel Kurullara sunulacak bilanço ve tahmini bütçeleri hazırlar.
K. Dernek gelirlerini, elde edildikleri tarihten itibaren 30 gün içinde sermayesinin yarıdan fazlası devlete ait olan (en yüksek faiz ve gelir ödeyen) ve yönetim kurulunca belirlenecek bir bankaya ya da bankalara yatırılır.
L. Yönetim kurulu bilgisi dışında dernek kasasında günlük olarak 1.000(bin)TL. ‘dan fazla para bulunduramaz.
M. İlgili bakanlıklar veya mercilere iletilecek mali bilgi ve belgeleri zamanında ve tam olarak bildirir. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır. Çalışmalarından dolayı GYK. ya karşı sorumludur.
Madde 29- Basın-Yayın Sekreteri’nin Görev ve Yetkileri:
A. Her türlü basın-yayın vasıtalarını takip ederek dernek faaliyetlere ilişkin haber, makale, demeç vb. bilgi ile dokümanları belirli bir sistem dâhilinde yönetim kurulunun bilgisine sunar.
B. Genel başkanının basın toplantılarını organize etmek, basın bildirisi hazırlar.
C. Derneklerin ve diğer kuruluşların yayınları ile ilgili arşiv oluşturur. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır.
D. Yerel radyo, televizyon ve basın organlarıyla iletişimi sağlamak. Çalışmalarından dolayı merkez yönetim kuruluna karşı sorumludur.
Madde 30- Örgütlenme Sekreterinin Görev ve Yetkileri:
A. Şube faaliyet alanlarının düzenlenmesi, yeni şube açılması veya bazı şubelerin kapatılmaları konularında incelemelerde bulunur ve bu konularda karar alınması için tüzükte belirtilen yetkili kurullara rapor verir.
B. Genel Merkeze bağlı şubelerin faaliyetlerini izler ve yönetim kuruluna bilgi sunar.
C. Üyelerin üye kayıtlarını düzenler. Üyeliği kesinleşenlerin üye kayıt fişinin bir örneğini ilgili mercilere gönderir. Üyelik işlemleri ile ilgili işlemleri denetler.
D. Şube Genel Kurulunun yapılmasına ilişkin işlemleri yürütür.
E. Genel Yönetim kurulu tarafından verilen diğer görevleri yerine getirir. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır.
F. Çalışmalarından dolayı Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 31- Eğitim Sekreteri’nin Görev ve Yetkileri:
A. Sekreterliği ile ilgili plan ve programları yapar.
B. Derneğin ilke ve amaçları doğrultusunda, eğitim programlarını hazırlar, merkez yönetim kurulunun onayına sunarak, onaylanan programların hayata geçirilmesini sağlar.
C. Derneğin tüzüğü ve yasa esaslarına göre yapılabilecek sosyal faaliyetler konusunda merkez yönetim kuruluna önerilerde bulunur. Kararlar doğrultusunda çalışmaları planlar ve yürütür.
D. Kesinleşen plan, program ve projelere uygun olarak çalışma ekipleri kurar, gerekli inceleme ve araştırmaları yapar/yaptırır, sonuçlarını Merkez Yönetim Kuruluna sunar.
E. Eğitimle ilgili sayısal verileri toplar ve bu konuda Merkez Yönetim Kurulunu bilgilendirir.
F. Örgütlenme Sekreteri ile işbirliği yaparak eğitim plan ve programları hazırlayıp Merkez Yönetim Kurulunun onayına sunar, onaylananları uygular.
G. Demek içi eğitimde görevlendirilecek, bilim insanı, uzman, eğitici ve öğreticileri saptamak, gerekli ilişkileri kurarak hizmete hazırlar.
H. Eğitim, kültür ve bilim sorunları ile ilgili yayın yapılmasına çalışır.
İ. Tüzüğün, yönetmeliklerin ve Merkez Yönetim Kurulunun verdiği öteki görevleri yürütür.
J. Sekreterliği ile ilgili yazışmaları ve dosyalama işlerini yürütür.
K. Merkez yönetim Kurulu’nun vereceği diğer görevleri yürütür. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır. Çalışmalarından dolayı Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 32- Kültür ve Sanat Sekreteri’nin Görev ve Yetkileri:
A. Kültür ve sanat sorunları ile ilgili bilgi şöleni, panel vb. toplantıları planlar, Yönetim Kurulunun verdiği onay ve yetkiyle bunları uygular.
B. Genel Merkez adına yapılacak sosyal ve kültürel etkinlikleri yürütür, bu konularda şubelere rehberlik eder.
C. Sekreterliği ile ilgili yazışmaları ve dosyalama işlerini yürütür.
D. Merkez yönetim Kurulu’nun vereceği diğer görevleri yürütür. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır.
E. Çalışmalarından dolayı Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 33- Halkla İlişkiler Sekreteri’nin Görev ve Yetkileri:
A. Genel Merkez adına gerek üyelerin gerekse diğer kişi ve kurumlar nezdinde ziyaret, kutlama, taziye, tebrik vb. sosyal ilişkileri tanzim eder.
B. Merkez yönetim Kurulu’nun vereceği diğer görevleri yürütür. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır.
Çalışmalarından dolayı Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 34- Demokratik Kitle Örgütleri Sekreteri’nin Görev ve Yetkileri:
A. Diğer kitle örgütleri ile iletişimi sağlar.
B. Genel Yönetim Kurulu’nun vermiş olduğu kararlar doğrultusunda, kitle örgütleri nezdinde derneği temsil eder.
C. Sekreterliği ile ilgili yazışmaları ve dosyalama işlerini yürütür.
D. Merkez yönetim Kurulu’nun vereceği diğer görevleri yürütür. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır.
Çalışmalarından dolayı Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 35- Hukuk Sekreteri’nin Görev ve Yetkileri:
A. Üyelerden gelen şikâyet ve uyuşmazlıkları izler ve sonuçlandırır.
B. Bu çalışmaları yaparken örgütlenme sekreterleri ile koordinasyon içinde çalışır.
C. Derneğin tüm yönetmeliklerinin hazırlanmasında genel sekretere yardımcı olur.
D. Gerek derneğin gerekse dernek üyelerinin hukuki sorunlarıyla ilgili olarak dernek avukatları ile iletişimi sağlar.
E. Merkez yönetim Kurulu’nun vereceği diğer görevleri yürütür. Yürütme sırasında yetkilerini kullanır.
Çalışmalarından dolayı Merkez Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
Madde 36- Yol ve Erkan Kurulu Sekreteri: Alevi Bektaşi yol, erkan hizmetlerine yüzyıllardır sistematik olarak sürdürülen Asimilasyon faaliyetlerine karşı duracak eğitim çalışmaları yapar, başta alevilerin kendi yaşamsal yapı başta olmak üzere, tüm insanların dil, din, renk, ırk her türlü farklılığı kenara koyup, yaratılanı yaratandan dolayı sevgiyi, saygıyı, muhabbeti tüm canlara ulaştırma amaçlı çalışmalar yapar. İnançsan yapımızın özüne uygun arzu, istek, dilek, temennilerini talep eden, bunu yol gösteren rehber eşliğinde sürdüren, ritüelleri, dede, ana ve pir divanında tüm canlara ulaştırmak amacıyla eğitim çalışmaları, sempozyumlar ve paneller düzenler.
Madde 37- Kadın Örgütlenme Sekreteri: Dernek ilke ve amaçları doğrultusunda dernek üyesi kadınlar arasında iletişim ve dayanışmayı sağlar. Demokrasi insan hakları, emek, laiklik ve özgürlük mücadelesi içinde var olacak çalışmalar yapmak. Eğitim çalışmaları kapsamında sempozyumlar ve panelleri düzenlemek, kadın meclisleri kurmak ve meclislerin çalışmasını sağlamak.
Madde 38- Gençlik Örgütlenme Sekreteri: Dernek ilke ve amaçları doğrultusunda dernek üyesi gençler arası iletişim ve dayanışmayı sağlar. Alevi Bektaşi kültürünü geliştirmek ve gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmalar yapmak, siyasal, sosyal ve kültürel alanda gençleri bilinçlendirmek amacı ile eğitim çalışmaları yapar. Sempozyumlar paneller ve gençlik kampları ve gençlik meclisleri kurmak ve meclislerin çalışmasını sağlamak.
Madde 39- İÇ DENETİM
Dernekte iç denetim esastır. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından le denetim yapılabileceği gibi, Bağımsız Denetim Kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul Yönetim Kurulu veya Bağımsız Denetim Kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim Kurulu; Derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.
Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların Dernek Yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
MADDE 40- Denetleme Kurulu ve Görevleri:
Denetleme Kurulu 9 asıl ve 9 yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu üyeleri Genel Kurulca seçilir. Denetleme Kurulu, Genel Yönetim Kurulunca düzenlenen bütçe uygulamasını ve harcamaları denetler. Denetleme Kurulu en az üç ayda bir toplanır. Dernek hesaplarını ve ilgili defterlerini inceler, görülen eksiklikler için Yönetim Kurulunu uyarır. Denetleme sonuçlarını gösteren raporları Genel Kurula sunar, gerektiğinde şubeleri de denetler.
Madde 41- Disiplin Kurulu:
Disiplin Kurulu 9 asıl, 9 yedek üyeden oluşur. Disiplin Kurulu üyeleri Genel Kurulda seçilir. Disiplin Kurulu, disiplinsizlik savı ile sevk edilen üyenin durumunu inceler ve sevk edilene savunmasını yapması için tebligat yapıldıktan sonra 30 gün içinde karara bağlar. Disiplin Kurulu görev ve yetkileri Disiplin Yönetmeliği ile belirlenir.
Madde 42- Danışma Konseyi:
Danışma Konseyi, Genel Merkez Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulları ile Şube Başkanlarından veya Şube Yönetim kurulunca görevlendirilen yönetim kurulu üyesinden ve eski Genel Başkanlarından oluşur. Danışma Konseyi yılda en az 4 kez yapılır. Gerek görüldüğünde Genel Yönetim Kurulu tarafından toplantıya çağrılır.
Madde 43- Danışma Meclisi:
Danışma Meclisi, Genel Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Disiplin Kurulu üyeleri ve Alevilik üzerine araştırma yapan bilim insanları, yazar, sanatçı, kanaat önderlerinden oluşur. Yılda 2 defa toplanır. Danışma Meclisine çağrılacak kurul üyeleri dışındaki kişileri belirleme yetkisi Genel Yönetim Kuruluna aittir. Danışma Meclisi, Alevilik üzerine yayın hazırlama, panel, sempozyum gibi etkinlikler ile Genel Yürütme Kuruluna tavsiye metinler ve görüşler sunmakla görevlidir.
MADDE 44- İnanç Komisyonu:
Genel Yönetim Kurulu Dedeler ve Analardan oluşan bir İnanç Komisyonu oluşturur. İnanç Komisyonu Başkanını komisyon üyeleri kendi aralarından seçer. Genel Yönetim Kurulunun çıkaracağı “İnanç Komisyonu Yönetmeliği” ile inanç komisyonu üyelerinin seçilme usulleri, görevleri ve görevlerinin sona ermesi düzenlenir.
Madde 45- Disiplin Cezaları:
Disiplin Kurulu aşağıda yazılı Disiplin Cezalarının verilmesi hususunda Genel Yönetim Kuruluna
Öneride bulunabilir.
a) Uyarma,
b) Kınama,
c) Üyelikten çıkarma,
Madde 46- Şubelerin Kuruluşu:
Genel Kurul kararıyla şube açabilir.
Genel Yönetim Kurulunca yetkili kılınan en az üç kişi tarafından şubenin açılacağı yerin bağlı bulunduğu en büyük mülki amire yazıyla başvurur. Bu yazıda kurucuları adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi, işi, ikametgahları ve uyruğu ile şube merkezi adresinin bildirilmesi ve dernek tüzüğünden iki örnek ile yetki belgelerinin eklenmesi zorunludur.
Madde 47- İl ve/veya İlçe Temsilcilikleri:
GYK (Genel Yönetim Kurulu) tarafından gerekli görülen il, ilçe veya beldelerde, il, ilçe belde temsilcisi atanır. Görev ve yetkileri GYK (Genel Yönetim Kurulu) tarafindan belirlenir.
Madde 48- Şubenin Organları:
Şubenin organları; Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulundan oluşur.
Madde 49- Şube Genel Kurulu Görev ve Yetkileri:
Şube Genel Kurulu, şubeye kayıtlı üyelerden oluşur. Şube Genel Kurulları, olağan toplantısını, üç yılda bir, Merkez Genel Kurulundan en az iki ay önce bitirmek zorundadır. Yeni Kurulan Şube en geç altı ay içinde Genel Kurulunu yapar.
a) Şube Yönetim Kurulunu, Denetleme Kurulunu, Merkez Genel Kurulu delegelerini seçer.
b) Genel Kurulca seçilen organların raporlarını incelemek, bu kurulları aklamak, değiştirerek kabul etmek ya da haklarında dava açmaya yetki vermek, yeni dönemin çalışma programlarını saptamak.
c) Yönetim Kurulunca hazırlanacak bütçeyi görüşüp aynen ve değiştirerek kabul etmek.
d) Şube Genel Kurulları, Merkez Genel Kurullarının toplantı yöntemiyle çağırılarak toplanır.
Ancak, üye listesini şubenin genel kurulundan 30 (otuz) gün önce askıya çıkarır. Askı süresi 7 (yedi) gündür. İtirazları 3 (üç) gün içerisinde karara bağlar. Kesinleşen üye listesini görüşünü almak için Genel Merkeze gönderir. Genel Merkez üye listesini inceledikten sonra görüşleri ile birlikte, şube genel kurulundan en az 15 gün önceden şubeye gönderir.
Madde 50- Şube Yönetim ve Denetleme Kurulu:
Şube Yönetim Kuruluna, Şube Genel Kurulu tarafından 7 asıl, 7 yedek üye seçilir. Şube Yönetim Kurulu kendi arasından başkan, sekreter ve saymanını seçer. Genel kuruldan aldığı yetki üzerine Genel Yönetim Kurulu tarafından görevden alma sonucu atanan Şube yönetimi en geç 45 gün içinde kendi Genel Kurulunu toplar. Şube Yönetim Kurulları tüm çalışmalarını tüzük, Genel Kurul, Genel Yönetim Kurulu ve Merkez Yürütme Kurulunun kararlarına uygun olarak yürütür. Denetleme Kurulu için 3 asıl, 3 yedek üye seçilir. Denetleme Kurulu her üç ayda bir şubenin bütçe uygulamalarını ve harcamaları denetler.
Madde 51- Delegeler:
Şubeler, Merkez Genel kurulunda 12. Maddenin (b) bendine göre seçilerek delegelerle temsil edilir.
Madde 52- Oylama:
Bu tüzükte başka hüküm bulunmadığı hallerde, derneğin bütün organları salt çoğunlukla toplanır, kararlar katılanların çoğunluğuyla alınır.
Madde 53- Defter ve Kayıtlar:
Tutulacak defterler
a) İşletme hesabı hesabında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir.
1) Karar defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır. Ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2) Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3) Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4) Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veyaverildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
5) İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
6) Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin sayı ve seri numaraları, bu belgeleri alan ve iade edenlerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
Madde 54- Gelirler ve Mallar
Derneğin gelirleri, ödentileri, bağışları ve dernek yasasındaki diğer gelirlerdir. Amacını gerçekleştirebilmek ve yapacağı çalışmaları sürdürebilmek için dernek taşınır ve taşınmaz mal edinebilir.
Madde 55- Borç Yükleyen İşlemler:
Derneğe borç yükleyen tüm işlem ve harcamalarda 100. TL’nin aşılması durumunda Derneğin Genel Başkanı veya Genel Sekreteri ile birlikte Genel Saymanın imzalarının bulunması zorunludur. 100 TL’yi aşmayan işlem ve harcamalarda Dernek Genel Başkanı, Genel Sekreter veya Genel Saymanın tek imzasıyla yapılabilir.
Dernek Genel Yönetim Kurulunun kararı ile borçlanabilir. Şubeler GYK kararı almadan borçlanamaz.
Madde 56- Makbuzlar ve Harcama Belgeleri:
Derneğin geliri, dip koçanlı ve sıra numaralı makbuz karşılığında, alınır ve giderleri de belgelendirilir. Dip koçanlar ve sarf belgeleri saklanır. Dernek paraları dernek adına bir bankada açılacak hesapta saklanır. Dernek kasasında ihtiyaçlar dikkate alınarak yönetim kurulunca belirlenecek miktar kadar para bulundurulur.
Üye ödentileri şube Yöneticileri tarafından toplanır. Toplanan ödentilerin % 40’1, toplandığı ayı izleyen ayın 20′ sine kadar Genel Merkez hesabına gönderilir.
Madde 57- Dernek Tüzüğünü Değiştirmek:
Genel Kurulda tüzük değişikliği yapabilir. Görüşmelere başlanabilmesi için genel kurula katılma hakkına sahip üyelerin 2/3 çoğunluğunun toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa üyeler ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayılarını iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği kararı toplantıya katılan üyelerin 2/3 oy çokluğu ile alınır.
Madde 58- Derneğin Feshi:
Derneğin Feshine Dernek Genel Kurulu karar verir. İlk toplantıda, tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması şarttır. Bu suretle çoğunluk elde edilemezse, ikinci toplantıya katılan üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih hakkında kararlar, hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile alınır.
Madde 59- Fesih Sonunda Malların Tasfiyesi:
Derneğin feshine karar veren Genel Kurul, dernek mallarının tasfiyesi için bir kurul seçer. Bu kurul, dernek mallarını, alacak ve borçlarını saptar, alacaklarını alır, borçlarını öder. Fesih ve kapatılma halinde elde kalan tüm mal varlığı, derneğin kurucusu olacağı Pir Sultan Abdal Kültür Şehitleri Vakfına devredilecektir.
Madde 60-Belirtilmeyen Konular:
Bu tüzükte belirtilmeyen konularda Dernek yasasına ve ilgili diğer mevzuata göre hareket edilir.
Madde 61- Derneğin Kurucuları:
1- Murtaza DEMİR
Yıldızeli / 1949
2- İlyas BUDAK
Yıldızeli / 1937
3- Özer DEMİR
Yıldızeli / 1954
4- Adıgüzel TÜRKAN
Yıldızeli / 1961
5- Hüseyin DEMİR
Yıldızeli / 1931
6- Hasan CANİK
Yıldızeli / 1931
7- Ihsan KILIÇ
Yıldızeli / 1957
Bu tüzük 61 (altmışbir) maddeden ibarettir.