Carina Cuanna Thuijs

Carina Thuijs, 1970 yılında Hollanda’nın Doetinchem kasabasında doğdu. Babası büro hizmetinde, annesi ise özel bir şirkette muhasebe yardımcısı olarak çalışıyordu. Carina ve Gonny adında iki çocukları oldu. Daha sonra annesi ve babası boşanan Carina, annesiyle birlikte yaşamaya başladı.

Carina lise yıllarından itibaren resim sanatıyla ilgileniyordu. Ayrıca elbise dikiyordu. Hayali de üniversitede moda bölümü okumaktı. Arnhem Güzel Sanatlar Akademisi’nin yetenek sınavına girdi, fakat sınavı kazanamadı. Bunun üzerine 1989 yılında Leiden Üniversitesi’nin Kültürel Antropoloji Bölümü’ne girdi.Lise yıllarından itibaren toplumsal sorunlara karşıoldukça duyarlıydı. Kendisini “bilinçli bir feminist” olarak tanımlayan Carina, üniversite yıllarında daha çok “kadınların toplumsal konumu” ile ilgili araştırmalar ve çalışmalar yapıyordu. “Dünya kadınlarının, özellikle de Afrika ve Türkiye’deki kadınların konumları”yla özel olarak ilgileniyordu. Üniversite ikinci sınıfta “feminist antropoloji ile ilgilenmek isteyen öğrencilerin ve antropologların oluşturduğu” bir üniversite topluluğuna dâhil oldu. Feminist teorisyenlerin kitaplarını okuyor ve tartışıyorlardı. Carina’nın fikirlerini olgunlaştırmasında bu topluluğun kayda değer etkisi oldu. 

Üniversite’nin son yılında sınıf arkadaşı Maryze ile beraber mezun olmaları için gereken araştırma tezi üzerine çalışmaya başladılar. “Türk Kadınlarının Sosyal Ağları ve Kendi Aralarındaki Hiyerarşik İlişki” konulu bir tez önerisi hazırladılar. İki arkadaş Doetinchem kasabasında Sosyal Hizmetler Dairesi’nde çalışan Rahmi Sivri’yle temas kurdular. Saha araştırmasının yapılacağı yer, Rahmi Sivri’nin aracılığıyla Çorum’un Mollahasan köyü olarak belirlendi. Türkiye’deki saha araştırmasını Carina yapacak, Maryze ise Mollahasan köyünden Doetinchem’e göç etmiş kadınlar üzerine Hollanda’da çalışacaktı. Daha sonra iki arkadaş çalışmalarını karşılaştıracaklardı. Böylece “göçle birlikte kadınlar arasındaki ilişkilerin” nasıl değiştiğini tespit etmiş olacaklardı. Leiden Üniversitesi’nden Mayıs 1993’te staj izni alan Carina için Ankara Üniversitesi’nden bir danışman bulundu. Ankara Üniversitesi TÖMER Dil Merkezi’nde bir ay sürecek Türkçe dil kursuna kayıt yapıldı.

Carina, 21 Haziran 1993 yılında Ankara’ya geldi. Dikmen semtinde oturan Sultan ve Ali Sivri çiftinin evine yerleşti. Bir ay süreyle Sivri ailesinin misafiri olacak, ardından Çorum’un Mollahasan köyüne gidecekti. Türkiye’deki danışmanıyla ve TÖMER Dil Merkezi’yle temas kurdu. Araştırma tezinin İngilizce özetini danışmanına sunmak üzere çalışmalara başladı. Aynı zamanda Sultan Sivri’yle birlikte Ankara’yı geziyordu. Saatler süren gezintiler esnasında bol bol fotoğraf çekiyor, akşam saatlerinde de annesine ve erkek arkadaşına mektuplar yazıyordu. 1985 yılından itibaren birlikte olduğu Michiel Sweers ile Türkiye’deki araştırmasını tamamladıktan sonra aynı evde yaşamaya karar vermişlerdi. 

Carina, Sivri ailesinin evinde Yasemin ve Asuman Sivri kardeşlerle tanıştı. Kısa sürede iyi arkadaş oldular. Yasemin, Hacettepe Üniversitesi’nde felsefe okuyordu. Asuman ise henüz lise öğrencisiydi. İki kardeş aynı zamanda Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği’nin semah ekibine üyeydiler. Temmuz ayında Sivas’ta düzenlenecek 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’nin hazırlıklarına başlamışlardı. Carina da dernekteki semah provalarını izlemeye başladı. Dernekteki birçok insanla arkadaş oldu. 25 Haziran’da derneğe bağlı tiyatro topluluğunun Pir Sultan Abdal oyununu Yasemin ve Asuman’la birlikte izledi. Sivas’taki şenliğe onlarla beraber katılmaya karar verdi.

Sivas 1993:

CarinaThuijs, 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne misafir olarak katıldı. Yasemin ve Asuman Sivri kardeşlerle beraber 30 Haziran akşamı semahçı, tiyatrocu ve stant görevlilerinin yer aldığı otobüsle Ankara’dan Sivas’a doğru yola çıktı.

1 Temmuz Perşembe günü şenlik programı kapsamında etkinlikler başladı. Carina, Hollanda vatandaşı olan Rene ile tanıştı. Etkinlikleri onunla beraber takip etti. Kendisinden beş ay önce Türkiye’ye gelmiş olan Rene etkinlikler boyunca Carina’ya tercümanlık yaptı. 2 Temmuz Cuma günü ise Carina “kendisine turist süsü” vererek Sivas’taki tarihî binaları gezip fotoğraflar çekti. Buruciye Medresesi’nin bahçesinde Asaf Koçak ve İlhan Cem Erseven’le karşılaştı. Karikatürist Asaf Koçak, Carina’nın “şirin bir portresini” çizdi. Öğle saatlerinde de olaylar baş gösterdi. Cuma namazından çıkan saldırganlar sloganlar eşliğinde Valilik binasına doğru yürümeye başladı. Carina, Yasemin ve Asuman daha güvenli olacağı varsayımıyla Madımak Oteli’ne geçti. Otel kısa bir süre sonra sayıları on binleri bulan saldırganlar tarafından kuşatıldı. Akşam saatlerinde de ateşe verildi.

CarinaThuijs (23), Temmuz ayında Hollanda Slangenburg’daki krematoryumda yakıldıktan sonra defnedildi. 

Carina Thuijs’in Ardından

Carina Cuanna’nın Günlüğü (Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şubesi, 2003), Madımak: Carina’nın Günlüğü (Yönetmen Ulaş Bahadır, 2015), Carina Thuijhs en het bloedbad van Sivas (Mahmut Erciyas, Uitgeverij Hermans,2022).