
Gülender Akça, 1968 yılında Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Şahin köyünde doğdu. Ev hanımı Sultan Akça ile işçi Abidin Akça’nın beş çocuğundan dördüncüsüydü. Babası Cürek yerleşkesine konumlandırılmış Divriği Demir Çelik Madenleri’nde çalışıyordu. Cürek yerleşkesi “yeni bir kültür alanı” olarak inşa edilmişti. Gülender’in çocukluk yılları da sinema salonu, tiyatro salonu, tenis kortları, voleybol sahası, yüzme havuzu gibi kültürel mekânlarla donatılmış olan bu mekânda geçti. İlk ve ortaokulu Divriği Cürek Ortaokulu’nda okudu. Babası emekli olunca 1982 yılında ailesiyle birlikte Ankara’ya taşındı. Lise eğitimini Ankara Başkent Lisesi’nde tamamlayan Gülender, Açıköğretim Fakültesi’ne kayıt yaptırdı. En büyük hayali hukukçu olmaktı.
Lise yıllarından itibaren halk oyunları tutkunu olan Gülender, 1990’lı yılların başlarında Ankara Divriği Kültür Derneği’nin etkinliklerine katılmaya başladı. Önce derneğin semah ve halk oyunları ekiplerine dâhil oldu. Semah ve halk oyunları ekibiyle Türkiye’nin birçok ilinde gösterilere katıldı. Daha sonra dernekteki Diyarbakır Ekibi’nin hocalığını yapmaya başladı. Ayrıca arkadaşlarıyla birlikte Anadolu Semah Araştırma Topluluğu’nu kurdu. İşçi ve sendikacı bir babanın kızı olan Gülender, toplumsal sorunlara karşı da oldukça duyarlıydı. Derneğe bağlı bir kadın komisyonun kurucuları arasındaydı. Bu kapsamda 8 Mart 1993’te Dünya Kadınlar Günü şenliklerinin örgütlenmesinde Gülsün Karababa ve Handan Metin’le birlikte görevler üstlendi. Kristal Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşma yapan Gülender, derneğin yayın organı olan Divriği Harman dergisinde de kadın sorununa ilişkin metinler kaleme alıyordu.
Sivas 1993:
1993 yılında Sivas’ta düzenlenen 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne hem yakın akraba hem de arkadaş olan Gülsün Karababa, Handan Metin ve Nurhan Metin’le birlikte katıldı. Dört arkadaş Ankara Divriği Kültür Derneği adına şenlik kapsamındaki etkinlikleri izleyecek, yazarlarla görüşerek izlenimlerini Divriği Harman dergisine aktaracaklardı.
30 Haziran akşamı Ankara’dan Sivas’a doğru yola çıktılar. 1 Temmuz Perşembe günü Asım Bezirci ve Cahit Külebi ile Divriği Harman kültür ve sanat dergisinde yayımlanmak üzere bir söyleşi yaptılar. 2 Temmuz Cuma günü öğleden sonra olaylar başladı. Cuma namazından çıkan saldırganlar sloganlar eşliğinde Valilik binasına doğru harekete geçti. Gülender ise arkadaşlarıyla birlikte daha güvenli olacağı varsayımıyla Madımak Oteli’ne yöneldi. Otel kısa bir süre sonra sayıları on binleri bulan saldırganlar tarafından kuşatıldı. Akşam saatlerinde de ateşe verildi.
Gülender Akça (25), 6 Temmuz günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.