Özlem Şahin

Özlem Şahin, 1976 yılında Ankara’da doğdu. Özlem’in ailesi Sivas’ın Şarkışla ilçesi Saraç Köyü’nden Ankara’ya göç etmişti. Anne Nezaket Şahin belediyede memur olarak çalışıyor; baba Remzi Şahin ise market işletiyordu. Dikmen semtinde yer alan İlker Mahallesi’nde inşa ettikleri bir gecekonduda yaşıyorlardı. Özlem, kardeşi Ozan Eren ile birlikte bu mahallede büyüdü. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz Menekşe ve Koray Kaya kardeşler, Serpil Canik, Ahmet Özyurt ve Nurcan Şahin ile kapı komşusu ve mahalle arkadaşıydı.

Özlem Şahin, ilköğretim eğitimini tamamladıktan sonra Dikmen Lisesi’ne başladı. Çocukluğundan itibaren özellikle edebiyata ilgi duyuyordu. En büyük hayali yazar olmaktı. Yazmak ve okumak en büyük tutkusuydu. Ayrıca şiire de meraklıydı. Nazım Hikmet ve Ahmet Arif’in eserleri başucu kitaplarıydı. Okul saatleri dışında da babasına markette yardımcı oluyordu.

Özlem’in en yakın dostu ise birlikte büyüdüğü kuzeni Nurcan Şahin’di. Öyle ki, aynı bardaktan su içer; sofrada ikisine tek tabak konulurdu. Zamanlarının büyük çoğunluğunu da birlikte geçirirlerdi. Saraç Kültür ve Dayanışma Derneği bünyesinde yürütülen birtakım etkinliklerde de beraber sorumluluk aldılar. Bu etkinliklerde Özlem sunuculuk yaptı, Nurcan ise semah döndü. Daha sonra Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği’ne bağlı Gençlik Komisyonu’na üye oldular.

Özlem Şahin, Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği’ne bağlı kurulan tiyatro topluluğunun da üyesiydi. Pir Sultan Abdal Tiyatro Topluluğu’nda hem makyözlük yapıyor hem de Pir Sultan Abdal oyununda köylü kadınlardan birini canlandırıyordu.1992 yılının Haziran ayında Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Banaz köyünde düzenlenen 3. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne de katılmıştı. Banaz’daki etkinliklerde sadece tiyatro topluluğundaki sorumluluklarını yerine getirmemiş, aynı zamanda dernek yararına açılan stantlarda dergi ve kitap satışları da yapmıştı. 

1993 yılında da Nurcan’la beraber Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin kampüsünde gerçekleştirilen etkinlikte hediyelik eşya standı açtılar. Pir Sultan’ın, Nâzım Hikmet’in ve Ernesto Che Guevara’nın resimlerinin olduğu kızıl mendiller ile kolluklar, küpeler, kolyeler, bileklikler sattılar. Haziran ayında da Sivas’ta düzenlenecek 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’nin hazırlıklarına başladılar. Aynı yıl Dikmen Lisesi’nden mezun olan Özlem, üniversite sınavına girdi ve sınav sonucunu beklemeye başladı. 

Sivas 1993:

Özlem Şahin, 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinliklerikapsamında açılan hediyelik eşya ve kitap stantlarında görevliydi. Nurcan Şahin’le beraber aylar öncesinden hazırlıklarına başladıkları kol bağlarını, mendilleri, bayrakları ve boncuklarla süsledikleri çiçekleri bir çantaya koydular. 30 Haziran akşamı semahçı, tiyatrocu ve stant görevlisi arkadaşlarının yer aldığı otobüsle Ankara’dan Sivas’a doğru yola çıktılar.

1 Temmuz Perşembe günü şenlik programı kapsamında etkinlikler başladı. Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninden sonra Nurcan’la birlikte Buruciye Medresesi’nin bahçesinde yer alan hediyelik eşya stantlarını açtılar. El emeği ürünlerini sergiledikleri hediyelik eşya standı medresenin girişindeydi. Masanın üzerinde kırmızı bezlerin üzerine siyah işlemelerle yaptıkları mendiller ile kolluklar, küpeler, kolyeler, bileklikler ve rengârenk boncuklar yer alıyordu.

2 Temmuz Cuma günü Buruciye Medresesi’ndeki hediyelik eşya standını yeniden açtılar. Öğle saatlerinde de Sivas Lokantası’na yemeğe gittiler. Cuma namazından çıkan saldırganlar sloganlar eşliğinde Sivas Lokantası’nın önünden geçerek Valilik binasına doğru yürümeye başladı. Özlem ve Nurcan, semahçı ve tiyatrocu arkadaşlarıyla birlikte daha güvenli olacağı varsayımıyla Madımak Oteli’ne geçti. Otel kısa bir süre sonra sayıları on binleri bulan saldırganlar tarafından kuşatıldı. Akşam saatlerinde de ateşe verildi.

Özlem Şahin (17), 6 Temmuz günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.