Serkan Doğan

Serkan Doğan, 1974 yılında Tunceli’de doğdu. Dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğuydu. Tunceli’nin Hozat ilçesinde yaşayan ailesi sonraki yıllarda Ankara’nın Keçiören ilçesine göç etti. Babası Süleyman Doğan dolmuş işletiyordu, annesi Perize Doğan ise ev hanımıydı. Serkan, ilkokul eğitimine Keçiören’de başladı. Daha sonra Dikmen semtine taşındılar. Serkan da ortaokul ve lise eğitimini Dikmen’de tamamladı. Lise yıllarında en büyük tutkusu futbol oynamaktı. Önce okul takımında, daha sonra Gazi Osman Paşa takımında amatör olarak futbol oynadı. Bir diğer tutkusu ise balıkları ve güvercinleriydi. Kendisine bir akvaryum almıştı. Okuldan eve geldiğinde balıklarıyla ve evin balkonunda beslediği güvercinleriyle vakit geçirirdi.

1990’lı yılların başlarında Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği’yle tanıştı. Evleri Dikmen semtinde yer alan derneğe çok yakındı. Abisi Serdar Doğan’la beraber derneğin etkinliklerine katılmaya başladılar. İki kardeş derneğe bağlı semah ve tiyatro topluluğuna dâhil oldu. Dernek tarafından düzenlenen birçok etkinlikte yer aldılar. 1992 yılının Haziran ayında Banaz’da düzenlenen 3. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne ağabeyi Serdar’la birlikte katıldı. Etkinlikler kapsamında Banaz’da semah döndü. Ayrıca Serkan saz çalmaya çok meraklıydı. Kısa bir süre sonra kendi kendine saz çalmayı da öğrendi.

1993 yılında Sivas’ta düzenlenecek etkinliklerin hazırlıkları başladı. Serkan, Pir Sultan Abdal oyununda Ali Baba’yı canlandırıyordu. Altındağ Belediyesi’nin tiyatro salonunda prova çalışmaları yapıyorlardı. Aynı yıl Serkan, üniversite sınavına da girdi. Aslında okul eğitimini sürdürmek istemiyordu. Askerlik dönüşü dolmuşun başına geçmeyi planlıyordu. O yaz yine de sınava girdi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nü kazandığını ise öğrenemedi.

Sivas 1993:

Serkan Doğan, 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’nde hem semah dönecek hem de Pir Sultan Abdal tiyatro oyununda yine Ali Baba’yı canlandıracaktı. Ayrıca abisi Serdar’la beraber kitap ve kaset standında görevliydi. 30 Haziran akşamı iki kardeş, diğer semahçı, tiyatrocu ve stant görevlisi arkadaşlarının yer aldığı otobüsle Ankara’dan Sivas’a doğru yola çıktı. 

1 Temmuz Perşembe günü şenlik programı kapsamında etkinlikler başladı. Serkan ve Serdar, Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninden sonra Buruciye Medresesi’nin bahçesinde kaset ve kitap standını açtılar. Akşam saatlerinde de 4 Eylül Kapalı Spor Salonu’nda semah gösterisi yapıldı. Semah ekibi dönüşümlü sahneye çıktığı için o akşam semah dönenler arasında Serkan yoktu. O, semah gösterisinin fotoğraf çekimini yaptı.

2 Temmuz Cuma günü Serkan ve Serdar, medresenin bahçesinde açılan kitap ve kaset standının başındaydı. Öğle saatlerinde de Canşenliği Tiyatro Grubu’nun medresenin bahçesinde sergilediği oyun başladı. Polisin müdahalesiyle oyun yarıda kesildi. Serkan ve Serdar saldırı olabileceği endişesiyle standı toplayıp Sivas Lokantası’na geçtiler. Yemek yedikleri sırada cuma namazından çıkan saldırganlar sloganlar eşliğinde Sivas Lokantası’nın önünden geçerek Valilik binasına yönelmişti. Kültür Merkezi’nde saat 14.00’te Arif Sağ dinletisi yapılacaktı. Serkan ve Serdar lokantadan çıkıp Kültür Merkezi’ne doğru yürümeye başladı. Saldırganların Kültür Merkezi’ne yöneldiği haberini aldılar. Semahçı ve tiyatrocu arkadaşlarıyla birlikte daha güvenli olacağı varsayımıyla Madımak Oteli’ne geçtiler. Otel kısa bir süre sonra sayıları on binleri bulan saldırganlar tarafından kuşatıldı. Akşam saatlerinde de ateşe verildi.

Serkan Doğan (19), 6 Temmuz günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. Abisi Serdar Doğan’ın yaşadığı ise morgda son nabız kontrolü yapılırken fark edildi. Daha sonra Sivas’tan Ankara’ya nakledilen Serdar Doğan, 16 gün yoğun bakımda kaldı. GATA’da uzun bir süre tedavi gördükten sonra hayata yeniden tutundu.