Serpil Canik

Serpil Canik, 1974 yılında Ankara’da doğdu. Yedi çocuklu kalabalık bir ailenin dördüncü çocuğuydu. Serpil’in ailesi Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Banaz köyünden Ankara’ya 1969 yılında göç etmişti. Baba Muharrem Canik işçi, anne Sultan Canik ise ev hanımıydı. Ankara’nın Dikmen semtinde yer alan İlker Mahallesi’nde iki katlı bir gecekonduda yaşıyorlardı. Serpil, kardeşleriyle bu mahallede büyüdü. Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz Menekşe ve Koray Kaya kardeşler, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin ve Özlem Şahin’le kapı komşusu ve mahalle arkadaşıydılar.

Serpil Canik, ilkokulu Dikmen İlkokulu’nda, ortaokulu Akşemsettin Ortaokulu’nda okudu. Ayrancı Ticaret Lisesi’nde Muhasebe Bölümü’ne başladı. Lise son sınıfta S.S Eyko Arsa ve Konut Yapı Kooperatifi’nde staja başladı. 1992 yılında liseden mezun olan Serpil, aynı yıl staj yaptığı şirkette işe başladı. 

Serpil, hem çalışıyor hem de üniversite sınavlarına hazırlanıyordu. Üniversitede İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü okumak istiyordu. Ablası Serdal Canik aracılığıyla Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği’yle tanıştı. Serdal, derneğe bağlı tiyatro topluluğunun üyesiydi. Serpil ise çocukluğundan itibaren halk oyunları tutkunuydu. Ayrancı Ticaret Lisesi’nde halk dansları topluluğuna katılmıştı. Dernek bünyesinde de önce folklor, daha sonra semah ekibine girdi. Mesai saatleri dışında zamanın büyük bir bölümünü semah provalarında geçirirdi. 1992 yılında semah ekibiyle Çanakkale’ye gitti. Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen 29. Troya Festivali’nde semah döndü. Ağustos ayında düzenlenen 29. Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri’nde de semah ekibinde yer aldı.

Sivas 1993: 

Serpil Canik, 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’nde semah dönecekti. Ablası Serdal Canik ise Pir Sultan Abdal tiyatro oyununda köylü rolünü oynayacaktı. İki kardeş, aynı zamanda kitap standında görevliydi. 30 Haziran akşamı iki otobüs Ankara’nın Dikmen semtinden Sivas’a doğru yola çıktı. Babası Muharrem, annesi Sultan ve en küçük kardeşi Ahmet, şenliğe katılacak misafirlerin ve dernek yöneticilerinin olduğu otobüste; Serpil ve Serdal ise semahçı, tiyatrocu ve stant görevlisi arkadaşlarının yer aldığı otobüsteydi. 

1 Temmuz Perşembe günü şenlik programı kapsamında etkinlikler başladı. Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninden sonra Buruciye Medresesi’nin bahçesinde kitap stantları açıldı. Serpil ve Serdal dernek adına açılan kitap standının başındaydı. 2 Temmuz Cuma günü ise şenlik programının Sivas Merkez’deki ikinci günü başladı. Serpil, sabah saatlerinde Buruciye Medresesi’ndeki kitap standındaydı. Öğle saatlerinde de arkadaşlarıyla birlikte Sivas Lokantası’na geçti. Cuma namazından çıkan saldırganlar sloganlar eşliğinde Sivas Lokantası’nın önünden geçerek Valilik binasına doğru yürümeye başladı. Ardından Kültür Merkezi’ne yöneldiler.O esnada aile üyelerinin her biri başka bir yerdeydi. Anne, baba ve küçük kardeşi Alibaba Mahallesi’nde, ablası Serdal Kültür Merkezi’ndeydi. Serpil ise semahçı arkadaşlarıyla daha güvenli olacağı varsayımıyla Madımak Oteli’ne geçti. Otel kısa bir süre sonra sayıları on binleri bulan saldırganlar tarafından kuşatıldı. Akşam saatlerinde de ateşe verildi.

Serpil Canik (19), 6 Temmuz günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.