Yasemin Sivri

Yasemin Sivri, 1974 yılında Ankara’da doğdu. Yasemin’in ailesi Çorum’dan Ankara’nın Mamak ilçesine 1969 yılında göç etmişti. Baba Ahmet Sivri tüp dolumu yapan bir firmada işçi, anne Yeter Sivri ise ev hanımıydı. Mamak’ta iki odalı bir gecekonduda yaşıyorlardı. Yalçın, Yasemin ve Asuman adlı üç çocukları oldu. Daha sonra Ankara’nın Dikmen semtine taşındılar.

Yasemin Sivri, ilkokul eğitiminin ilk üç yılını Mamak Derbent İlkokulu’nda, kalan yıllarını da Sokullu Mehmet Paşa İlkokulu’nda tamamladı. Atatürk Lisesi’nden mezun olan Yasemin, “bir kitap kurdu” idi. Okumak, araştırmak ve tartışmak en büyük tutkusuydu. Okuduğu kitaplar üzerine eleştirel notlar aldığı defterini yanından hiç ayırmazdı. Şiir sanatına da tutkundu. Nâzım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Veli başucu kitaplarından sadece bazılarıydı.

1991 yılının ortalarında kız kardeşi Asuman’la birlikte Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği’nin kültürel etkinliklerine katılmaya başladı. İki kardeş bir düğün töreninde semah ekibinin gösterisini izlemiş ve çok etkilenmişlerdi. Kısa bir süre sonra derneğe bağlı semah topluluğuna dâhil oldular. Dernek tarafından düzenlenen birçok etkinlikte semah döndüler. 1992 yılının Haziran ayında Banaz’da düzenlenen 3. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne de katıldılar.

Yasemin, 1992 yılında Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’ne girdi. Hayali üniversitede akademik kariyer yapmaktı. Felsefe öğretmeni İoanna Kuçuradi ona akademik alanda ilerlemesini önermişti. Yasemin de gelecek planlarını bu öneriye uygun şekilde tasarlamıştı. Goethe Enstitüsü’nde Almanca kursuna başladı. Üniversiteden mezun olunca Almanya’da yüksek lisans yapmayı planlıyordu. 

1993 yılında da dernek tarafından düzenlenen etkinliklerde görev almaya devam etti. Semah ekibinde yer almak dışında, aynı zamanda derneğin kütüphane sorumlusu olmuştu. Kız kardeşi Asuman ise henüz 16 yaşında olmasına rağmen semah topluluğunda hoca olmuştu. Haziran ayında Hollanda vatandaşı Carina Thuijs adlı kültürel antropoloji öğrencisiyle tanıştılar. Carina, Yasemin’in Hollanda’da sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan kuzeninin yönlendirmesiyle amcalarının evinde misafir olarak kalıyordu. “Türk Kadınlarının Sosyal Ağları ve Kendi Aralarındaki Hiyerarşik İlişki” konulu bir araştırma tezi için Çorum’un Mollahasan köyünde saha çalışması yapacaktı. Yasemin ve Asuman’la kısa sürede çok yakın arkadaş oldu. İki kardeş ise o sıralar Temmuz ayında Sivas’ta düzenlenecek 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’nin hazırlıklarına başlamışlardı. Carina da dernekteki semah provalarını izlemeye başladı. Dernekteki birçok insanla arkadaş oldu. Sivas’ta düzenlenecek şenliğe onlarla beraber katılmaya karar verdi.

Sivas 1993:

Yasemin Sivri, 1993 yılında Sivas’ta düzenlenen 4. Geleneksel Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne derneğin Gençlik Komisyonu üyesi ve kütüphane sorumlusu olarak katıldı. Kitap standında görevliydi. Şenliğe çağrılı yazar ve şairlerle tanışmayı amaçlıyordu. Kız kardeşi Asuman ve Carina Thuijs ile birlikte 30 Haziran akşamı semahçı, tiyatrocu ve stant görevlilerinin yer aldığı otobüsle Ankara’dan Sivas’a doğru yola çıktı.

1 Temmuz Perşembe günü şenlik programı kapsamında etkinlikler başladı. Kültür Merkezi’ndeki açılış töreninin ardından şenliğe çağrılı yazarlar kitaplarını imzalamak ve okuyucularla söyleşiler yapmak üzere Buruciye Medresesi’nin bahçesinde yer alan kitap stantlarına geçti. Yasemin de medresenin bahçesinde açtıkları kitap standının başındaydı. Bir taraftan dernek adına kitap satışı yapıyor, diğer taraftan yazarlarla sohbet ediyordu. Akşam saatlerinde de 4 Eylül Kapalı Spor Salonu’nda Halk Gecesi etkinliği gerçekleşti. Asuman, semah topluluğundaki arkadaşlarıyla yaklaşık dört bin izleyicinin karşısında semah döndü. İzleyiciler arasında ablası Yasemin de vardı.

2 Temmuz Cuma günü kitap stantları yeniden açıldı. Şenliğe çağrılı yazarlara yardımcı olmaları için derneğin genç üyeleri görevlendirilmişti. Asım Bezirci’nin yardımcısı da Yasemin’di. Asım Bezirci’nin kitap standında beraber oturdular ve uzun uzun sohbet ettiler. Yasemin, aynı gün Aziz Nesin ve Asım Bezirci’ye kitaplarını da imzalattı. Öğle saatlerinde ise olaylar başladı. Cuma namazından çıkan saldırganlar sloganlar eşliğinde Valilik binasına doğru harekete geçti. Yasemin, Asuman ve Carina, semahçı ve tiyatrocu arkadaşlarıyla birlikte daha güvenli olacağı varsayımıyla Madımak Oteli’ne yöneldi. Otel kısa bir süre sonra sayıları on binleri bulan saldırganlar tarafından kuşatıldı. Akşam saatlerinde de ateşe verildi.

Yasemin Sivri (19), 6 Temmuz günü Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.